Turkiets försvarsminister Hulusi Akar meddelar beslutet om ledningscentralen under ett möte i Ankara på onsdagen. Foto: AP/TT

Turkiet och USA överens om säkerhetszon i Syrien

Publicerad

Turkiet och USA har kommit överens om en säkerhetszon i norra Syrien. De två länderna ska även öppna en gemensam ledningscentral i säkerhetszonen för att hantera spänningarna mellan turkisk militär och den USA-stödda kurdiska milisen YPG.

Efter framgångsrika förhandlingar står nu länderna inför att skapa en säkerhetszon längs den turkiska gränsen mot Syrien och upprätta en ”fredskorridor” för hemvändande syriska flyktingar. Det innebär att Turkiets hot om en snar attack mot kurdiska styrkor i Syrien är avvärjt.

Turkiet har trappat upp hoten om att inleda en offensiv mot YPG. Landet ser milisen som en gren av det kurdiska partiet PKK, som i 35 år utkämpat ett blodigt uppror på turkiskt territorium.

Gemensam ledningscentral

I den gemensamma säkerhetszonen ska de två länderna öppna en ledningscentral för att hantera spänningarna.

USA befinner sig i ett svårt läge, då landet dels är allierat med Turkiet i Nato men också stöder YPG i kampen mot terrorgruppen IS. Den amerikanske försvarsministern Mark Esper har kallat en eventuell turkisk offensiv i norra Syrien för ”oacceptabel”, medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdat landets rätt att ”eliminera alla hot mot dess nationella säkerhet”.

Över 3,5 miljoner syriska flyktingar uppehåller sig i Turkiet, det högsta antalet i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer