Foto: SVT

Turkiets plan: Ska använda vaccin från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har beslutat att vaccinera befolkningen med Coronavac, tillverkat av kinesiska Sinovac Biotech – som ännu inte slutfört fas 3-studier.

Redan inom några veckor hoppas myndigheterna inleda vaccineringen.

– Turkiet brinner, vi måste släcka den branden så fort som möjligt, säger hälsominister Fahrettin Koca.

Turkiet planerar att vaccinera 50 miljoner människor före april nästa år och hoppas nu kunna inleda vaccineringen med det kinesiska läkemedlet före årskskiftet. Det ges i två doser och först ut är människor i riskgrupp, äldre och sjukvårdspersonal, skriver Washington Post.

Läkemedelstillverkaren Sinovac Biotech har ännu inte slutfört fas 3-studien och i Turkiet finns en oro för riskerna. Men de turkiska myndigheterna är positiva och menar att de preliminära resultaten från studierna ser goda ut, berättar Tomas Thorén, SVT:s korrespondent i Turkiet.

Över 15 000 döda

15 751 människor i Turkiet har dött med bekräftad covid-19 och 881 727 personer är smittade, enligt siffror från Johns Hopkins universitet. Hälsominister Koca säger att man hoppas kunna vaccinera människor med läkemedel från andra tillverkare, men att exempelvis Pfizer och BionTech inte kunnat leverara doser av sitt vaccin tillräckligt fort, skriver Reuters.

– De kommer kunna leverara 25 miljoner doser i slutet av 2021. Vi försöker skynda på detta. Vi vill ha det före sommaren. Det pågår en eldsvåda och vi försöker släcka den så fort som möjligt, sa hälsoministern till turkiska tidningen Haberturk.

Kina har vaccinerat 1,5 miljoner

I Kina har man vaccinerat nära 1,5 miljoner människor. Man började för fyra månader sedan och använde sig av en nödlagstiftning som tillåter att man under exempelvis en pandemi använder vaccin på människor utan de genomgått fullständiga fas 3-studier. Kina förväntas bli ett av de stora vaccintillverkarna och redan till årsskiftet ska man ha 600 miljoner doser klara.

– Men man har haft en rad skandaler i Kina för ungefär fem år sedan då man gick lite fort fram och en del tjänstemän lät sig mutas att godkänna vaccin. Därför vill man inte ta några risker den här gången, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.