– Jag är rädd för att gripas av polis sättas på en buss mot gränsen, säger Mohammed.

Turkiet skickar tillbaka tusentals flyktingar till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I åtta år har Turkiet välkomnat människor på flykt från kriget i Syrien. Men de senaste månaderna har Turkiet skickat tillbaka tusentals flyktingar till Syrien.

Istanbulförorten Esenyurt, som befolkas av många syrier, har blivit känt för ett kontroversiellt initiativ. Kommunen organiserar bussresor med flyktingar som körs tillbaka till Syrien.

– Vi har inte kapacitet att ta hand om alla. Flyktingarna borde återvända till sina hemländer, säger Kemal Deniz Bozkurt, borgmästare i Esenyurt.

Fler än 4000 syrier sägs ha åkt med i bussarna under uppmärksammade ceremonier där borgmästaren vinkar av flyktingarna på väg mot Syrien. Flyktingarna förbjuds att återvända till Turkiet på fem år. Men att åka med i bussarna är helt frivilligt menar borgmästaren.

– Vi erbjuder en gratis service till de som självmant vill återvända, säger Kemal Deniz Bozkurt.

”Jag är rädd för att gripas”

Bland de 3,6 miljoner syrierna i Turkiet finns ändå en utbredd rädsla för att tvingas att återvända.

– Jag är rädd för att gripas av polis sättas på en buss mot gränsen, säger Mohammed.

Han har uppehållstillstånd i Turkiet men riskerar problem eftersom han, liksom hundratusentals andra syrier, bor i Istanbul men är registrerad i en annan stad.

Flyktingfrågan viktig för turkiska väljare

De senaste månaderna har människorättsorganisationer slagit larm om en kraftig ökning av deportationer från Turkiet till Syrien. Den turkiska regeringen förnekar uppgifterna om deportationer och hävdar att det handlar om frivilligt återvändande. Flyktingarna i Turkiet har blivit en politisk stridsfråga.

Efter ekonomin är flyktingarna den viktigaste frågan för väljarna, enligt enkätundersökningar. President Erdogan vill genomföra ett radikalt förslag att förvisa miljontals syriska flyktingar till en så kallad säkerhetszon i norra Syrien. I Istanbulförorten Esenyurt, som styrs av oppositionspartiet CHP, är det tydligt att det finns politiska poäng att plocka på budskapet om hårda tag mot flyktingarna.

– Vi har nått bristningsgränsen för vad vi kan hantera. Syriernas tillvaro i Turkiet är bortom kontroll och har skötts dåligt av regeringen. Allmänheten är mycket missnöjda, säger borgmästaren Kemal Deniz Bozkurt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.