Arkivbild. Foto: TT

Turkiet slopar åldersgräns för sex

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska författningsdomstolen har röstat för en ändring av definitionen av sexuella övergrepp i landet. Tidigare har sex med personer under 15 år varit olagligt. Men det nya beslutet innebär att barn kan betraktas som sexuellt myndiga om de uttrycker samtycke till sex.

Med knapp majoritet, sju röster mot sex, röstade den turkiska författningsdomstolen för att avskaffa åldersgränsen för sex i Turkiet, skriver DN.

Tidigare har sex med personer under 15 år varit olagligt. Men en lägre instans ville ompröva definitionen i lagen eftersom de ansåg att det inte görs någon skillnad på åldersgrupperna – en 14-åring behandlas på samma sätt som en fyraåring, skriver Hürryiet Daily News.

Träder i kraft 2017

Lagen ger inget utrymme när det kommer till barn mellan 12 och 15 år som kan förstå innebörden av sexuella relationer och uttrycka sitt samtycke, menade den lägre instansen. Denna linjen har författningsdomstolen alltså valt att följa och ändringarna träder i kraft i januari 2017.

– Vi får vänta och se om det kommer att ändras. Det är möjligt men det finns en efterfråga på den här typen av lagar från AKP-anhängarna, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Kan bli fler barnäktenskap

Enligt DN har antalet föräldrar som ansöker om att få gifta bort minderåriga döttrar ökat kraftigt, och det nya beslutet från författningsdomstolen skulle göra att dessa ansökningar inte behövs.

Författningsdomstolen har sedan tidigare avskaffat minimumstraffet på 16 års fängelse för våldtäkt mot barn, skriver Hürryiet Daily News.

Åldersgräns för sex med samtycke

Syftet med att ha en nedre gräns för sex vid samtycke är att skydda barn från övergrepp, men också att barnens rättigheter, som skolgång och personlig utveckling, inte kränks på grund av en tidig sexuell debut.

Det finns ingen internationellt erkänd lägsta gräns men FN:s barnrättskommitté anser att 13 år är en ”väldigt låg” ålder. I Sverige är gränsen 15 år.

Många av världens länder sätter gränsen mellan 14 och 16 år, medan några länder sätter gränsen vid 18 år.

I vissa länder skiljer sig åldersgränsen vad gäller heterosexuella respektive homosexuella sexuella relationer och mellan flickor och pojkar. I bland är sex inom äktenskapet tillåtet vid en lägre ålder än sex utanför äktenskapet.

Källa: Unicef

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.