Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson höll på måndagen en presskonferens tillsammans med utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonsson om Natoprocessen och säkerhetsläget i Sverige. Foto: Pontus Lindahl/TT

Regeringen kallar till pressträff om Natoprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) höll presskonferens i skuggan av allt intensivare protester i den muslimska världen mot Sverige efter helgens koranbränning.

Pressträffen inleddes med att statsministern fördömde det ryska invasionskriget. Han betonade vikten av att Sverige går med i Nato så fort som möjligt.

– Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret. Det är allvar på riktigt. Det är det värsta vi varit med om sedan andra världskriget, säger han och fortsätter:

– Ingen nationell säkerhetsfråga är viktigare än att vi med Finland snabbt blir medlemmar i Nato.

Pressträffen kommer efter att Finlands utrikesminister Pekka Haavisto antytt att man kan behöva gå vidare med sin Natoansökan utan Sverige. Kristersson säger att Finlands ledare fortfarande vill gå med i Nato tillsammans med Sverige.

– Samtidigt kan Finland inte hindras om Sverige permament blir utestängda, säger Ulf Kristersson.

Vill ha en fungerande dialog

Under måndagen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sverige inte kan förvänta sig turkiskt Nato-stöd efter koranbränningen i Stockholm.

– Jag vill komma tillbaka till en fungerande dialog igen. Turkiet fattar turkiska beslut och då måste man ha respekt. Jag vill mana till lugn i den här processen, säger Kristersson.

– Jag tycker att den här otroligt upphettade stämningen, i Sverige och internationellt, är dålig för Sveriges säkerhet.

Möte skjuts fram

Ett förhandlingsmöte mellan Turkiet, Sverige och Finland som var inplanerat i februari skjuts fram på obestämd tid, uppger den turkiska tv-kanalen TRT Haber. Detta ska ha skett på Ankaras begäran, rapporterar tv-kanalen med hänvisning till diplomatiska källor. Uppgiften bekräftas även av en källa till SVT Nyheter.

Kristersson får frågan om Turkiets president har stängt dörren för Sveriges Nato-ansökan.

– Så tror jag inte någon har tolkat detta. Men det finns en ilska och de uppfattar en provokation.

Här kan du presskonferensen i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.