I april genomfördes en folkomröstning som med knapp majoritet tilldelade president Recep Tayyip Erdogan stort utökad makt. Han är starkt kritiserad av landets sekulära opposition. Foto: TT

Turkiet stoppar evolutionslära i skolan: ”För kontroversiellt”

Uppdaterad
Publicerad

Evolutionsteorin tas bort ur den turkiska läroplanen för högstadieelever. Det meddelade det turkiska utbildningsdepartementet i ett videouttalande under fredagen. Beslutet, som är en del i arbetet att ”eliminera kontroversiella ämnen”, har väckt häftig kritik från landet sekulära opposition.

Beslutet innebär bland annat att ett kapitel om evolutionsteorin försvinner ur niondeklassares biologibok, och att kursmomentet som berör evolutionen ska senareläggas till högre årskurser istället.

– Om våra elever inte har bakgrunden, den vetenskapliga kunskapen eller information nog att förstå debatten runt kontroversiella frågor, så utelämnar vi dem, säger Alpaslan Durmuş, ordförande för utbildningsdepartementet.

– Vi tror att de här ämnena är för svåra för våra elever att förstå.

Oppositionen: ”Islamistisk agenda”

Skolan ska röra sig bort från den ”eurocentriska” läroplanen, enligt departementet; fokus ska i högre grad ligga på framstående turkiska och muslimska forskare och vetenskapsmän. Utöver det kan skolan också komma att lägga mindre tid på frågor som rör sekularism, alltså att religionen och staten hålls åtskilda.

Den sekulära oppositionen har länge hävdat att president Recep Tayyip Erdoğan driver en dold islamistisk agenda som strider mot den turkiska republikens grundvärderingar. Sekularismen spelade en stor roll i det moderna turkiska nationsbygget som drevs fram av republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk.

Beslutet om den ändrade läroplanen kommer drygt två månader efter en folkomröstning som tilldelade presidenten drastiskt utökad makt – vilket har bidragit till allt större slitningar mellan den styrande makten och oppositionen.

LÄS MER: Turkiet-expert: Polariseringen kommer att öka

”Vi har folkets stöd”

Just utbildningsfrågan är en viktig fråga, och på flera ställen i landet har småskaliga demonstrationer hållits mot skolornas religionslära.

– Den här läroplansförändringen fjärmar skolsystemet helt från vetenskapliga resonemang, och gör om det till ett dogmatiskt, religiöst system, säger Ebru Yigit, en styrelsemedlem ur det sekulära lärarfackförbundet Egitim-Sen till CNN.

– Att de tar bort evolutionsläran är det yttersta beviset för detta.

Utbildningsdepartementet menar att de har folkets stöd.

– Förändringarna bygger på en bred folkkonsultation där föräldrarna spelade en nyckelroll, har Alpaslan Durmuş sagt enligt The Guardian.

LÄS MER: Knapp seger till ja-sidan i turkiska folkomröstningen

Evolutionen känslig fråga

Evolutionsteorin är en omtvistad fråga bland muslimska ledare i Mellanöstern, då många menar att det strider mot den abrahamitiska skapelseteorin.

Debatten fick liv redan tidigare i år, när Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmuş beskrev evolutionsläran som ålderdomlig och bevisfattig.

LÄS MER: Erdogan: ”Europa fascistiskt och grymt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.