Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump möttes i slutet av september. Foto: AP/TT

Turkiet utfärdar arresteringsorder för anställd på amerikanska konsulatet

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan grep turkiska myndigheter en person anställd vid det amerikanska generalkonsulatet i Istanbul. Nu utfärdar Turkiet ytterligare en arresteringsorder för en anställd på amerikanska konsulatet i landet, rapporterar BBC.

Förra veckans gripande har skapat kylig stämning mellan USA och Turkiet. Den gripna turkiska medborgaren anklagas för spionage och samröre med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen.

I ett uttalande skrev den amerikanska ambassaden i Ankara att ”USA:s regering är djupt upprörd över gripandet av den lokalanställde personalen” och att ”anklagelserna helt saknar täckning”.

Därefter har ett visumkrig påbörjats mellan USA och Turkiet. På söndagen meddelade den amerikanska ambassaden i Ankara att USA:s beskickningar i Turkiet inte kommer utfärda besöksvisum till USA. Timmar senare svarade Turkiets ambassad i USA med samma mynt.

”Hoppas USA omprövar sitt beslut”

Under måndagen sa Turkiets justitieminister Abdulhamit Gul att USA bör ”se över” beslutet om att inte utfärda besöksvisum från Turkiet.

– Att ställa en turkisk medborgare inför rätta för ett brott begånget i Turkiet är vår rätt. Jag hoppas att USA omprövar sitt beslut i ljuset av detta, säger Gul till den regimvänliga tv-kanalen A Haber.

Arresteringsorder mot ytterligare konsulat-anställd

Nu rapporterar flera turkiska medier att en arresteringsorder för ytterligare en anställd på det amerikanska konsulatet i Turkiet utfärdats, rapporterar BBC. Den anställde söks fortfarande men hans fru och barn ska ha förhörts.

Den diplomatiska härdsmältan kommer bara en månad efter att USA:s president Donald Trump har sagt att banden mellan länderna är ”starkare än någonsin”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.