Turkiska soldater gick under söndagen in i rebellstyrda delar av provinsen Idlib. Foto: TT

Turkiet varnar Ryssland efter attacker i Idlib

Uppdaterad
Publicerad

President Recep Tayyip Erdogan varnar Ryssland för att stå i vägen för Turkiets hämnd efter en granatattack som dödade turkiska soldater i Idlib. – Vi kan inte vara tysta när våra soldater blir martyrer, sade Erdogan till medier i Istanbul enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sedan december har den syriska regimen med stöd från Ryssland trappat upp sin offensiv för att återta Idlib, den sista rebellstyrda regionen i Syrien.  

Turkiet har soldater på plats i Idlib för att bevaka en tidigare vapenvila. Men trots tidigare samordning om var de turkiska soldaterna befann sig anfölls posteringarna natten mot måndag med granateld från den syriska armén. Minst fyra turkiska soldater miste livet och många skadades, enligt Turkiets försvarsdepartement. 

Attackerade flera platser

President Erdogan uppgav inför medier i Istanbul att Turkiet svarat på attacken med eldgivning mot ett 40-tal platser. Minst 30 syriska soldater dödades enligt Turkiet, men Syrien nekar till att någon dödats i attackerna. 

Från och med nu kommer syriska regimstyrkor i närheten av Turkiets positioner att ses som måltavlor, enligt regeringen i Ankara. 

Enligt Erdogan har Turkiet meddelat Ryssland att man inte kommer att tillåta att Ryssland stoppar dem från att utkräva hämnd.

– Vi förväntar oss att Ryssland inte skyddar regimen eller dessa styrkor, säger Omer Celik, talesman för Erdogans parti AKP till CNN Türk.

Enligt Ryssland hade Turkiet missat att meddela dem var trupperna befann sig och trupperna hamnade i vägen för attacker som var riktade mot ”terrorister”, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.