Foto: AP/TT

Turkiets undantagslagar hävs

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer i nästa vecka att häva det undantagstillstånd som infördes efter kuppförsöket 2016.

Presidentens talesperson Ibrahim Kalin säger att Erdogan har beslutat att inte förlänga undantagstillståndet när det löper ut den 18 juli.

Erdogan har anklagats för att ha utnyttjat det för att inte bara slå ner på misstänkta kuppmakare, utan även mot meningsmotståndare i bredare mening. Han lovade att han skulle häva undantagstillståndet om han vann valet den 24 juni.

Kalin säger att upphävandet av undantagslagarna inte kommer att bromsa Turkiets kamp mot terrorism, utan att kampen fortsätter under gällande antiterrorlagar. Han tillägger att om Turkiet ställs inför ytterligare ”extraordinära hot” kommer undantagstillståndet att återinföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.