Över 100 personer har gripits i Turkiet för påstådda kopplingar till Gülen. Foto: AP

Turkisk polis har gripit över 100 personer för påstådd Gülen-koppling

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis grep på onsdagen 106 personer som påstås ha samröre med Gülenrörelsen, rapporterar Reuters. Flertalet av dem tjänstgör inom militären.

Statsåklagaren i Turkiet utfärdade på tisdagen en arresteringsorder mot 132 personer som anklagas för att ha kopplingar till Gülenrörelsen och det statskuppsförsök som gjordes i landet 2016.

På onsdagen greps 106 av dem, varav 82 verksamma inom försvaret, av Turkisk antiterrorist-polis, rapporterar Reuters och hänvisar till uppgifter från den statsägda nyhetsbyrån Anadolu.

Sedan kuppförsöket har cirka 80 000 personer ställts inför rätta och omkring 150 000 personer, både civilt- och militärt anställda, har blivit avskedade eller avstängda från sina arbeten.

På fredagen beslutade åklagare även att frihetsberöva ett dussintal advokater för misstänkt samröre med Gülen, uppger Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.