Rök stiger från Syrien efter att Turkiet attackerat kurdiska posteringar med flyg. Foto: TT

Turkiska markstyrkor in i Afrin i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska markstyrkor har gått in i Afrin i Syrien, som det senaste dygnet hukat under turkiskt bombardemang där minst 150 mål attackerats.

Turkiska markstyrkor har gått över gränsen till Syrien i offensiven mot kurdiskdominerade Afrin. Enligt turkiskt statskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia avancerar styrkorna sida vid sida med turkiststödda rebellstyrkan Fria syriska armén (FSA).

Så fort ljuden från turkiska stridsflygplan hördes över den kurdiskkontrollerade staden tog skräckslagna invånare skydd i källare.

– Min fyraårige son är skräckslagen varje gång han hör ljudet av ett flygplan. Vilket brott har han begått, så att han måste leva i skräck?, säger Nisrin, en mamma i staden.

150 mål

Enligt kurdiska YPG har tio personer, varav sju civila, dödats och 24 skadats i lördagens attacker, men uppgifterna om offer varierar. Turkiet medger att det varit dödsfall, men hävdar att samtliga antingen varit medlemmar i YPG eller PKK.

Enligt Turkiet har man attackerat mer än 150 mål, bland annat vapendepåer och baracker tillhörande kurdisk milis och IS.

Premiärminister Binali Yildirim säger enligt nyhetsbyrån Dogan att målet är att skapa en säkerhetszon omkring tre mil in i Syrien.

Raketattack mot Kilis

Fyra raketer slog också tidigt i morse ner i den turkiska gränsstaden Kilis. Tre av dem träffade två hus, varav ett började brinna, medan den fjärde landade i stadskärnan utan att orsaka skada. Ingen människa skadades allvarligt, och Turkiet uppger att man har besvarat attacken med artillerield.

– Skjuter de en raket mot oss, kommer vi avfyra hundra tillbaka. Det finns ingen anledning att oroa sig, säger Kilis guvernör Mehmet Tekinarslan enligt nyhetsbyrån Dogan.

Turkiet bekräftade tidigare i helgen att man inlett en flyg- och markoffensiv mot YPG som kallas ”Zeytin Dalı”, olivkvist. Afrin är känt för sina olivlundar och olivkvisten är också känd som en fredssymbol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.