Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vår vinst innebär att det inte finns några förlorare – det är Turkiet som är vinnaren idag, säger Turkiets president Erdogan i sitt tal.

Turkiska valet 2023: Recep Tayyip Erdogan besegrar Kemal Kilicdaroglu

Uppdaterad
Publicerad

Recep Tayyip Erdogans anhängare firar på gator och torg. Den sittande presidenten vinner valet i Turkiet, bekräftar Turkiets valmyndighet. Han besegrar oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu.

– Den enda vinnaren är Turkiet, sa Erdogan när han utropade segern.

Oppositionens försök att ersätta ett auktoritärt ledarskap misslyckas och Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan blir kvar i fem år till vid makten. Erdogan får runt 52 procent av rösterna och utmanaren Kemal Kilicdaroglu cirka 48 procent, meddelar Turkiets valmyndighet när i stort sett alla röster är räknade.

Gratuleras av Putin – och Kristersson

Erdogan utropade segern vid ett tal framför anhängare i Istanbul som han höll på taket till en kampanjbuss. Han tackade för väljarnas stöd och sa att han fått mandat att styra landet i ytterligare fem år. Utanför presidentpalatset i Ankara firar president Erdogans anhängare.

– Bakom mig strömmar det till anhängare och vi hör också musik som hyllar president Erdogan, säger SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén, som är på plats i staden.

Erdogan har under kvällen gratulerats till segern av flera världsledare. Bland annat har Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Rysslands president Vladimir Putin och Qatars ledare, emir Tamim bin Hamad al-Thani, gratulerat.

Frankrikes president Emanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har också skickat gratulationer.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var tidigt ute med att skicka sina gratulationer. ”Vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritering”, skrev han på Twitter vid 21.30-tiden.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson grattar Turkiets president Tayyip Erdogan till valvinsten, via Twitter. Foto: Faksimil Twitter

Högt valdeltagande

Valdeltagandet ser återigen ut att bli väldigt högt. Siffror i Istanbul pekar mot 84-85 procent, vilket är nästan lika mycket som i första omgången då 88 procent gick till valurnorna. 

Det verkar som att valdagen har avlöpt utan några större störningar eller våldsamheter under söndagen.  

– Det har gått lugnt till, i stora drag, berättar SVT:s korrespondent Tomas Thorén.  

Mediebolaget Al Jazeeras korrespondenter på olika håll i Turkiet rapporterar att röstningen har genomförts på ett ordnat sätt.  

Det största oppositionspartiet, Kilicdaroglus CHP, uppger att en av deras egna valobservatörer överfallits i en by i sydöstra Turkiet, uppgifter som inte bekräftats av oberoende källor, skriver TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ber er att fortsätta kampen för demokrati” säger Kilicdaroglu. Foto: EPA/Sedat Suna/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.