Turkiska presidentparet kritiseras för sin kvinnosyn. Foto: TT/Wikimedia

Turkiske presidentens fru: ”Harem en skola för kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Ett harem var en skola som förberedde kvinnor för livet. Det säger den turkiske presidentens fru, och det vållar protester på sociala medier.

Det är turkiska tv-kanaler som citerar presidenthustrun Emine Erdoğan som ska ha gjort uttalandet vid ett offentligt framträdande. Det skedde sedan hennes man, president Recep Tayip Erdoğan på Internationella kvinnodagen sagt att kvinnans roll var moderns.

De turkiska tv-bolagens uppgifter om presidenthustruns uttalande citeras av den franska nyhetsbyrån AFP.

Strikta muslimska regler

– Haremet var en skola för medlemmar av den ottomanska dynastin och en undervisningsinrättning som förberedde kvinnor för livet. Så citerar AFP Emine Erdoğan.

Kritiker anklagar presidenten och hans regim för att vilja införa strikta muslimska regler för kvinnan.

President Erdoğan har tidigare kritiserats för att kräva att varje kvinna ska ha minst tre barn och betecknar det som ett förräderi att förespråka abort.

Han och hans fru talar regelbundet om att de står för islamiska principer och värderingar som existerade i det Ottomanska imperiet som gick under 1923 och på vars grund det moderna Turkiet är grundat.

Stränga lagar

Termen harem har, skriver AFP, länge varit ett mytladdat begrepp i västerlandet.

Under den ottomanska tiden var inrättningen reglerat av stränga lagar som även sultanen – rikets härskare – måste följa. Och det fanns exakta riktlinjer för hur dessa kurtisaner skulle utbildas.

En haremskvinna utbildades efter det som hon hade fallenhet för – som skönskrift (kalligrafi), dekorativ konst, musik eller främmande språk. En del kunde skaffa sig en verklig maktposition inom hovet, skriver AFP.

”Böcker fick inte komma in”

Professor Özlem Kurumlar vid Istanbuls universitet ska enligt AFP ha tweetat om Emine Erdoğans uttalande:

– På sultan Murad III:s tid [1500-talet] var böcker det enda som inte kom in i haremet.

Erdoğans hållning till kvinnor och framför allt till sin mor har väckt förvåning i väst. I höstas höll han ett tal till kvinnoorganisationen Kadem där han berättade att han kysste sin mors fötter och sade:

– Mor, dra inte undan dina fötter, där finns himmelens doft.

Olika kroppar

Detta ska ses i samband med ett uttalande av profeten Muhammed som om moderns roll säger:

– Himlen ligger för din mors fötter.

I talet framhöll presidenten att man och kvinna har olika kroppar och att kvinnor inte kan utföra samma arbete som en man, så som det var i kommunistländerna tidigare.

Erdoğan har citerats med att han anser kvinnans likaberättigande vara ”onaturligt”.

Kvinnovåldet ökar

Att det inte står väl till med kvinnans rättigheter visas av statistiken när det gäller hur många kvinnor som dödas i äktenskapet av sina män. Erdoğan har vänt sig mot våld mot kvinnor och hänvisar till Koranen. Islam är en fredsreligion, säger presidenten.

Men enligt kvinnoorganisationen Kamer går det nästan inte en dag utan att hustru mördas av sin man i Turkiet. Under 2014 ska fram till i november 260 kvinnor ha dödats enligt organisationen, som påpekar att våldet mot kvinnor stadigt ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.