Omkring tusen människor tog sig under måndagen från Marocko över till den närliggande spanska exklaven Ceuta. Cirka en tredjedel av migranterna var barn. Foto: AP

Tusen migranter har tagit sig till spanska Ceuta

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tusen migranter, varav cirka en tredjedel barn, har tagit sig från Marocko till den närliggande spanska exklaven Ceuta, där de tagits om hand av myndigheter.

Enligt en talesperson för Spaniens regeringsdelegation har människorna simmat och i bland vadat över vattnet.

– Det var lågvatten och på vissa ställen gick det nästan att gå, säger talespersonen som konstaterar att det stora antalet ankommande migranter under måndagen är ”rekord” under en dag.

EU:s enda landgräns mot Afrika

Den sista helgen i april tog sig omkring hundra migranter till Ceuta genom att simma i grupper om 20–30 personer. De flesta deporterades till Marocko.

De spanska exklaverna Ceuta och Melilla utgör EU:s enda landgräns mot Afrika. Det gör att många migranter försöker ta sig dit i hopp om en bättre framtid i Europa. Av dem som inte simmar eller vadar, försöker en del klättra över de stängsel som har rests längs med gränsen mot Marocko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.