Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En grupp arkeologer har funnit sju stycken gravar i västra Peru, flera av dem innehåller smycken och verktyg. Foto: Reuters

Här grävs tusenåriga skatter fram i Peru

Uppdaterad
Publicerad

En grupp arkeologer har hittat sju gravplatser från en forntida civilisation i västra Peru. En av gravarna har tillhört en hantverksmästare och innehåller verktyg och smycken, innehållet kan innebära en annorlunda syn på det gamla riket.

De polska arkeologernas upptäckt är relaterad till Huari-kulturen och avslöjar att det fanns en elit av hantverkare som ägnade sig åt att tillverka föremål av stort prydnadsvärde.

– Vi har hittat ett unikt gravgalleri med sju nya gravar, säger arkeolog Milosz Giersz.

Gravarna, som tillhör två kvinnor, två män, två barn och en ung man, innehåller smycken, keramik, textilier, verktyg och hantverk. En av gravarna tillhör en mästare i korgflätning som begravdes med sina verktyg och sitt material. Det nya fyndet är relaterat till ett tidigare fynd som gjordes 2012 i närheten av den nuvarande graven, där ett mausoleum med 64 Huari-kvinnor hittades.

Resande folk med arkeologiska skatter

I motsats till tidigare fynd bevisar detta att Huari-riket expanderade från landets södra del till norra delen, som styrdes av ledningen från dess huvudstad Ayacucho. Man reste mycket och området är känt för sitt omfattande vägnät. Riket hör till de viktigaste fornhistoriska kulturerna i Peru och var som störst mellan år 500-1 200.

Peru är rikt på arkeologiska skatter. Det finns hundratals platser som går tusentals år tillbaka i tiden och omfattar dussintals kulturer, inklusive inkariket som var vid makten när spanska upptäcktsresande anlände i början av 1500-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.