Över tiotusen demonstrerade i Makedoniens huvudstad Skopje. Foto: Ronald VerhoevenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals demonstrerar i Makedonien

Publicerad

Tusentals demonstranter har samlats utanför regeringsbyggnaden i Makedoniens huvudstad Skopje och hotar med att stanna där så länge det behövs.
Men den konservative premiärministern Nikola Gruevski säger sig inte vara beredd att avgå.

– Jag har inte för avsikt att avgå eller att acceptera en övergångsregering, säger han till den regeringsvänliga tv-kanalen Sitel, enligt Reuters.

Flera tusen demonstranter, många inbussade från andra delar av landet, samlades på söndagen till oppositionens planerade massprotester. De viftar med landets röd-gula flagga och bär skyltar och banderoller med budskap mot regeringen. Demonstranterna är över 10 000, enligt AFP.

”Stanna kvar”

Oppositionsledaren Zoran Zaev, socialdemokrat, säger att protesterna kan bli långvariga, sedan en grupp på 4 600 aktivister sagt att de ska stanna på gator och torg tills Gruevski avgår.

– Då bestämde vi oss för att stanna kvar, säger Zaev till Nova TV.

Massdemonstrationen mot regeringen presenteras som den största hittills i landets historia. Samtidigt uppger Gruevski att han och hans anhängare anordnar en motdemonstration.

Regeringen skakas av en korruptionsskandal. Högst komprometterande ljudinspelningar har läckt ut till allmänheten, där man enligt uppgift hör ministrar diskutera olika sätt att förskingra pengar.

Balkan Insight, ett nätverk för grävande journalister, har tagit del av ljudinspelningarna. I den senaste hörs regeringspartiets partisekreterare och en tidigare chef för ett statligt energibolag diskutera hur de ska dela på vinsten av kolbrytningen från en statligt ägd gruva.

Utländska spioner

Även premiärministern själv hörs i inspelningarna. Han ska bland annat diskutera hur man bäst döljer köpet av en Mercedes-limousine för sex miljoner kronor.

Gruevski har uppgett att utländska spioner gjort inspelningarna och att de är manipulerade.

Spänningarna förvärrades efter en strid mellan polis och etniska albaner i staden Kumanovo där 22 människor dödades, åtta av dem poliser.

Flera ministrar har redan avgått, men oppositionen kräver att även Gruevski ska avgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer