Många människor deltog i den årliga Prideparaden i Polens huvudstad Warszawa under lördagen. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Tusentals demonstrerade för hbtq-rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Parader i städer runt om i Europa har samlat tusentals människor som vill visa sitt stöd för hbtq-personers rättigheter. Regnbågsflaggor har vajat i fredliga demonstrationer i Italien, Lettland, Grekland, Kroatien, Bulgarien, Rumänien och Polen.

I Warszawa i Polen utvidgades demonstrationerna till att också omfatta diskriminering av kvinnor, etniska minoriteter och människor med funktionshinder.

– Situationen i Polen är dålig eftersom samkönade par inte får gifta sig eller adoptera, sade en av demonstranterna, Alicja Nauman.

I Lettlands huvudstad Riga samlade paraden Baltic Pride flera tusen deltagare, en del av dem från Estland och Litauen. Ett 30-tal personer höll en motdemonstration före paraden, på uppmaning av en grupp från ultrahögern.

– Lettland är på sista plats inom EU när det kommer till hbtq-personers rättigheter. Det finns inget lagskydd mot hatbrott, ingen respekt för transpersoner, därför anser vi att den här frågan är brännande angelägen, sade Kaspars Zalitis.

Också i Rom samlade demonstrationerna tusentals, bara dagar efter det att Italiens nya familjeminister orsakat upprördhet genom att hävda att homosexuella familjer ”inte existerar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer