Många demonstrationer för fri aborträtt har genomförts i USA det senaste året. Arkivbild.

Tusentals demonstrerade för aborträtt inför USA-val

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen demonstrerade tusentals personer för att återinföra den nationella aborträtten i USA. Trots att senaten är splittrad i frågan hoppas många inför mellanårsvalet att kongressen ska påbörja en lagstiftningsprocess för rätten till abort.

Tusentals människor i USA gick på lördagen ut och protesterade mot inskränkningen av aborträtten, sedan landets högst domstol i juni rev upp ”Roe mot Wade”, det domslut som sedan 1973 garanterat den.

Syftet är att få väljare att rösta på Demokraterna i mellanårsvalet som äger rum om en månad.

Demonstranter i Washington DC sjöng ”Vi tänker inte gå tillbaka” och bar på affischer med uppmaningen att rösta blått (demokraternas färg) för att behålla kvinnornas rättigheter.

Mellanårsvalet ses av demonstranterna som en möjlighet att återinföra den nationella rätten till abort. Kongressen, USA:s lagstiftande församling, kan lagstifta i abortfrågan. En ny lag skulle stå över ett beslut om aborträtten i HD. Men att få ett stöd för en sådan lag finns inte i den splittrade senaten i dag, där stöd skulle behövas av 60 av 100 senatorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.