Foto: TT

Tusentals demonstrerar mot främlingsfientligt våld i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Som en reaktion mot det våld som riktat sig mot invandrare i Sydafrika demonstrerade 5.000 personer i den våldsdrabbade staden Durban under torsdagskvällen.

Den senaste veckans våld börjar nu få starka motreaktioner. President Jacob Zuma har fördömt våldet och under torsdagskvällen har runt 5.000 personer deltagit i en manifestation mot det främlingsfientliga våldet, rapporterar BBC.

Demonstranterna skanderade ”ner med främlingsfientlighet” och ”Ett enat Afrika” och leddes av stadens borgmästare.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Motdemonstranter motades bort

Manifestationen stördes av invandrarfientliga demonstranter som motades bort av polisen med hjälp att vattenkanoner och pepparsprej.

Men alla demonstrerar inte mot främlingsfientlighet utan det senaste dygnet har flera invandrarfientliga demonstrationer hållits i Johannesburgs förorter.

Otäckt läge

– Det är väldigt spänt och otäckt läge. Jag var själv nere i Soweto och folk är livrädda för att attackerna ska fortgå, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås.

Våldet som pågått i över en vecka har riktats mot de tusentals afrikanska invandrare som bor i Sydafrika. De anklagas för att ta vanliga sydafrikaners arbete i ett land där arbetslösheten ligger på 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet