Tusentals dinosauriefotspår funna i ”Australiens Jurassic Park”

Uppdaterad
Publicerad

Närmare Jurassic Park än så här kommer vi kanske inte. Paleontologer i Australien har hittat tusentals dinosauriespår från 21 olika arter. Vissa arter, som sauropoden, var riktiga giganter.

Forskarteam från två australiensiska universitet trotsade hajar, krokodiler och tidvatten när de jobbade med att få fram de tusentals dinosauriefotspår som stelnat i sandsten i  Dampier Peninsula i västra Australien.

Steve Salisbury ledde paleontologerna i arbetet.

– Det är en magisk plats. Australiens eget Jurassic Park, säger han i ett uttalande.

En entusiastisk Steve Salisbury gör också den något mindre filmiska liknelsen att fyndplatsen är en kritaperiodens motsvarighet till Serengeti, en djurrik nationalpark i Tanzania.

Enligt Salisbury har teamet hittat tusentals fotspår från sammanlagt 21 olika arter, både växtätande dinosaurier och köttätare.

Giganten sauropod, en långhalsad växtätare, kan antas ha varit en härskare över det som senare skulle bli Australien. Jättedinosaurien lämnade efter sig spår så stora som 1,7 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.