Översvämmat bostadsområde i York. Foto: TT

Tusentals evakueras när översvämningar i England förvärras

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningssituationen i norra England förvärras. I York tvingades över 4.000 personer lämna sina hem under söndagen efter att floderna Ouse och Foss svämmat över. I flera villaområden rapporteras om vattennivåer som når till brösthöjd.

De senaste dagarnas kraftiga regnväder får nu allt större konsekvenser för människor i norra England. Värst är situationen i Yorkshire och Lancashire. För tillfället har myndigheterna utfärdat 24 översvämningsvarningar i området. Varningar som betyder livsfara.

Armén evakuerar

I staden York har den brittiska armén hjälpt till att evakuera 4.000 hushåll eftersom det ansågs finnas risk att vattennivåerna i de närbelägna floderna Ouse och Foss skulle stiga ytterligare, skriver The Telegraph. Myndigheterna i York har under dagen begärt ytterligare 5.000 sandsäckar för att motverka vattenmassorna. Storbritanniens miljöminister Liz Truss sade på söndagen att vattennivåerna i flera av floderna i Yorkshire ligger mer än en meter över normalnivåerna.

Enligt polischefen i North Yorkshire kommer natten att bli avgörande för hur allvarligt läget kommer att bli i staden York.

– Mina tankar går till dem som har drabbats. Det kan bli jobbigt, men ni ska veta att räddningstjänsten och andra inrättningar gör allt de kan för att människor ska känna sig säkra, säger Julia Mulligan.

1.000 soldater i beredskap

Flera hundra personer har också evakuerats på andra platser i norra England. Dessutom är upp emot 6.000 personer strömlösa.

På söndagen beordrades ytterligare 500 soldater för att hjälpa nödställda människor. Redan innan arbetade 400 soldater med översvämningarna, rapporterar BBC News. Dessutom finns 1.000 soldater i beredskap att sätta in om de behövs.

”Saknar motstycke”

Beslutet att sända fler soldater till norra England fattades av premiärminister David Cameron. Till de brittiska medierna sade Cameron på söndagen att översvämningarna ”saknar motstycke” och att regeringen tänker göra allt de kan för att skydda människor och egendomar. Han sade dessutom att rutiner och beredskapsplaner ska ses över eftersom extrema vädersituationer blir allt vanligare.

Myndigheterna i York säger på söndagskvällen att vattennivån i floden Ouse ligger 5,1 meter över normala sommarnivåer. Man tror att kulmen kommer att nås vid lunchtid på måndagen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer