En arbetare monterar ner en reklamskylt inför tyfonen Goni som beräknas dra in över Filippinerna på söndagen. Foto: EPA

Massevakuering på Filippinerna inför tyfonen Goni

Uppdaterad
Publicerad

Filippinska myndigheter har beordrat tusentals invånare i den södra delen av huvudön Luzon att evakuera då ett kraftigt oväder närmar sig. Tyfonen Goni beräknas nå landet under söndagen och kommer troligtvis vara det kraftigaste ovädret sedan Haiyan i november 2013 då över 6 300 människor dödades.

Förra veckan omkom 22 personer under tyfonen Molaves framfart, mestadels genom drunkning i provinser söder om huvudstaden Manila, som också ligger Gonis förmodade bana.

Myndigheterna står för ytterligare en utmaning i och med pandemin, då det är av vikt att hålla distans även vid evakueringen för att hindra smittspridning. Landet är näst efter Indonesien det som i Sydostasien har drabbat värst av coronapandemin.

Goni kommer att bli det artonde tropiska ovädret att nå Filippinerna i år. Ytterligare en tyfon, Atsani, håller på att byggas upp i närheten av landet som varje år drabbas av cirka 20 tyfoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer