Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De väldiga rökmassorna syns från rymden – se satellitbilderna. Foto: Justin Sullivan/AFP/TT, Nasa

Undantagstillstånd utlyst – Yosemite-branden har ”exploderat”

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand i närheten av nationalparken Yosemite i USA sprider sig snabbt och har utvecklats till en av årets största bränder i Kalifornien – under lördagen utlyste delstatsguvernören undantagstillstånd.

Spridningsrisken har lett till att tusentals personer lämnat sina hem.

Branden bröt ut i fredags och omfattade på lördagen 38 kvadratkilometer. Över 6 000 personer uppmanades att evakuera det glesbefolkade och lantliga området.

I lördags gick guvernören Gavin Newsom ut med att situationen var såpass allvarlig att undantagstillstånd utlysts, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Brandförsvaret varnar för spridning

Fler än 400 räddningsarbetare slåss mot lågorna med stöd av helikoptrar, flygplan och maskiner som gör brandgator. ”Explosiv eldutveckling utmanar brandmännen”, konstaterade den kaliforniska brandmyndigheten i ett uttalande.

Höga temperaturer och låg fuktighet har skapat förutsättningarna för branden. Vegetationen beskrivs vara torr som fnöske.

Vägar avstängda

Tidigt på lördagen hade branden förstört ett tiotal byggnader samtidigt som den hotade ytterligare 2 000. Flera vägar, däribland en motorväg, hade stängts av.

Brandorsaken är under utredning, meddelade brandförsvaret.

Andra branden den här månaden

En annan omfattande brand som tidigare i juli hotat de röda mammutträden i Yosemite, och rört sig mot Sierras nationalskog, är till stor del under kontroll.

Kalifornien har på senare år drabbats av allt större och farliga vildmarksbränder som tagit invånares liv. Klimatförändringarna har gjort klimatet torrare och varmare, vilket kommer att medföra allt fler extrema och oförutsägbara bränder i framtiden, varnar experter enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.