En brandman i Vacaville, i den amerikanska delstaten Kalifornien, kämpar mot lågorna. Foto: AP Photo/Noah Berger

Tusentals flyr skogsbränder i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals bränder härjar i centrala och norra Kalifornien. En person har omkommit och tiotusentals har evakuerats.

Brandsäsongen i Kalifornien har på allvar inletts.

Över 11 000 blixtnedslag i torr mark har i förening med höga temperaturer hittills orsakat drygt 350 bränder, de allra flesta i ett stort område runt San Francisco.

Söder om staden, halvvägs till Los Angeles, omkom en helikopterförare utanför staden Coalinga när hans helikopter kraschade under släckningsarbetet vid en brand där.

En halvtimme för evakuering

De värre bränderna norr och väster om San Francisco hotar vingårdar i Napa Valley och har förstört ett 50-tal fastigheter i närheten av Vacaville. Tusentals boende i staden har under de senaste dagarna evakuerats. Även i Fairfield, vid Stillahavskusten, har flera tusen tvingats evakuera. Enligt tidningen Daily Republic fick de bara en halvtimmes varning innan de skulle lämna sina hem.

– Det här är bränder i en omfattning som vi inte har sett på många, många år, säger guvernören Gavin Newsom, som har utlyst nödläge och begärt hjälp från andra delstater.

– Vi sätter in alla tillgängliga resurser vi har för att skydda samhällen när Kalifornien nu kämpar mot bränder runt om i delstaten i extrema väderförhållanden, säger han.

Rök i San Francisco

Tidningen San Francisco Chronicle rapporterar att röken syns och känns i storstaden, och att invånarna där och i omkringliggande Bay Area får räkna med att röken ligger kvar under ”överskådlig framtid”.

Även Colorado har drabbats av skogsbränder. Den näst största branden i delstatens historia härjar drygt två mil norr om staden Grand Junction. Åskoväder ligger bakom den branden på över 50 000 hektar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.