Antiryska protester har utbrutit i Georgiens huvudstad Tbilisi. Foto: IRAKLI GEDENIDZE/Reuters/TT

Tusentals försökte storma Georgiens parlament

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter försökte storma parlamentet i anslutning till antiryska protester i den georgiska huvudstaden Tbilisi. Tumult uppstod och polisen svarade med gummikulor och tårgas. Flera personer – både poliser och civila – skadades i drabbningarna och fick vårdas på sjukhus.

Det var den ryske politikern Sergej Gavrilov som utlöste vreden genom sitt besök vid ett internationellt parlamentariskt forum för kristet ortodoxa länder.

Från talarstolen pratade Gavrilov på sitt modersmål ryska, något som väckte ont blod hos närvarande georgiska oppositionspolitiker. Flera ledamöter krävde att den ryska delegationen skulle lämna byggnaden, med resultatet att mötet avbröts i förtid.

Efteråt haglade anklagelserna mot regeringspartiet Georgisk dröm, som inte anses vara tillräckligt tufft mot Ryssland.

– Georgisk dröm har bjudit in de ryska ockupanterna och låtit dem sitta i talmannens stol. Det var ett slag i ansiktet på Georgiens moderna historia, säger oppositionella ledamoten Elene Khoshtaria.

Försökte storma

Parallellt med tumultet inne i parlamentet samlades omkring 10 000 personer på gatorna utanför under torsdagskvällen. Många viftade med EU-flaggor och ropade antiryska slagord.

– Det här är en spontan protest av vanliga georgier. Den har inte organiserats av något politiskt parti, säger Giga Bokeria från oppositionspartiet Europeiska Georgien som deltar i demonstrationen.

Tumult utbröt när tusentals försökte storma parlamentsbyggnaden. Demonstranter kastade flaskor och slet hjälmarna av flera poliser, medan polisen svarade med gummikulor och tårgas.

Flera skadade

Fler än 200 personer skadades under drabbningarna, omkring hälften av de är fortfarande på sjukhus skriver nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till en talesperson för vården.

Tidigare under morgonen uppgav David Sergeenko, rådgivare till georgiens premiärminister, att 29 poliser och 30 civila vårdades på sjukhus.

Ett vittne till Reuters såg 15 skadade på ett av landets sjukhus.

Antiryska stämningar

De antiryska stämningarna är starka i den tidigare Sovjetrepubliken Georgien, som 2008 utkämpade och förlorade ett kort krig mot Ryssland sedan stormakten intervenerat på utbrytarregionerna Sydossetiens och Abchaziens sida.

Ryssland är å sin sida missnöjt med Georgiens uttalade ambition att närma sig EU och Nato.

Till ryska medier säger Gavrilov, som redan lämnat Georgien, att han fick vatten kastat över sig i parlamentet. Rysslands vice utrikesminister Grigory Karasin säger att han är rasande över incidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.