En kvinna med ett plakat där det står ”Jag är jude”, från onsdagens manifestation i Paris. Foto: TT

Tusentals fransmän i protest mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

En tyst manifestation hölls i den franska huvudstaden Paris för att fördöma det brutala mordet på den 85-åriga judiska kvinnan Mireille Knoll, som utreds som ett antisemitiskt hatbrott. Tusentals fransmän slöt upp i marschen.

Hon hittades död i sin lägenhet i fredags efter det att brandmän larmats dit för att släcka en brand. Flera hugg hade utdelats mot hennes kropp innan gärningsmännen satte eld på den, enligt utredarna.

En granne till kvinnan och ytterligare en person har gripits misstänkta för mordet.

– Det förfärliga är att en av gärningsmännen sade till den andra att ”hon är en jude, hon måste ha pengar”, sade inrikesminister Gérard Collomb i ett uttalande inför parlamentet i tisdags.

– Det finns stereotyper vi måste bekämpa.

Politiker i manifestationen

Ett flertal högt uppsatta politiker, däribland Gérard Collomb och Paris borgmästare Anne Hidalgo, deltog i manifestationen som inleddes på onsdagskvällen lokal tid.

Tidigare på onsdagen närvarade Frankrikes president Emmanuel Macron vid kvinnans begravning.

Mireille Knoll var en av de som lyckades undkomma en ökänd razzia 1942 då tusentals judar i Paris greps och skickades till nazisternas dödsläger.

Frankrike är det land med flest antal judar i Europa. Gruppen består av cirka en halv miljon personer.

Flera allvarliga brott med antisemitiska motiv har skakat om Frankrike och den judiska gruppen.

Terrorbrott

Dels har det rört sig om terrorbrott där gärningsmännen åberopat islamistiska motiv. Det gäller Toulouse 2012 då den unge Mohamed Merah sköt ihjäl 3 skolbarn och en lärare vid en judisk skola.

2015 mördades 4 personer i en judisk matbutik i Paris, ett dåd med kopplingar till dödskjutningarna på satirtidskriften Charlie Hebdo som ägt rum ett par dagar tidigare.

Hatbrott

I internationella studier ligger Frankrike högst i Västeuropa när man försökt mäta antisemitiska attityder hos befolkningen. Antisemitismen återfinns framförallt bland äldre, outbildade dels bland personer med rötter i Nordafrika.

I Frankrike är judarna den grupp som det registreras flest anmälda hatbrott emot. Hatbrotten är delvis av våldsam karaktär. Det gäller till exempel oprovocerade angrepp på gatan, attacker mot judiska affärer eller synagogor. Hatbrott i form av yttranden i skolor, på gator och torg liksom på internet är vanliga.

De senaste åren har hatbrotten minskat något, men uppges samtidigt ha blivit grövre till sin karaktär.

De mest extrema exemplen utgörs av morden på två äldre judar. Dels det som utfördes på en pensionerad kvinna i Parisförorten Belleville i april 2017, dels det som nu är aktuellt: mordet på 85- åriga Mireille Knoll.

Utvandring

Attackerna mot judar har skapat oro inom den judiska gruppen. Sedan morden på skolbarnen i Toulouse 2012 har en tredjedel av stadens 15 000 judar lämnat Toulouse, de flesta för en flytt till Israel. Kulmen i denna judiska utvandringsvåg från Frankrike nåddes 2015, efter mordet på besökarna i Hyper-Cacher butiken. Det året utvandrade mer än 8000 judar från Frankrike till Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer