Tusentals runt om i USA deltog i protester efter att Jeff Sessions ersatts av Matthew Whitaker. Foto: Eduardo Munoz alvarez/AFP

Tusentals i protest mot Jeff Sessions efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen protesterade tusentals amerikaner mot landets tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker.

Protesterna arrangerades av den nybildade organisationen ”Nobody is above the law”, som menar att utnämnandet hotar Rysslandsutredningens oberoende.

Kritiken växer efter att Jess Sessions, USA:s justitieminister, ersatts av Matthew Whitaker. Något som spekuleras bero på att Whitaker väntas vilja begränsa åklagaren Robert Muellers utredning av Donald Trumps valkampanj 2016.

Därför samlades tusentals människor runt om i landet för att protestera, bland annat utanför Vita huset, skriver AFP.

– Matthew Whitaker har kritiserat den så kallade Rysslandsutredningen flera gånger, säger Noah Bookbinder, som valt att protestera med organisationen ”Nobody is above the law” utanför Vita huset under torsdagskvällen, till AFP.

”Kongressen måste stoppa Trump”

Under 2017 varnande Matthew Whitaker även åklagaren Robert Mueller för att engagera sig i en ”häxjakt”, ett ord som Donald Trump använder flitigt. Han kallade även utnämnandet av Robert Mueller som specialråd, en position avsedd för att vara fri från politiskt inflytande, för ”löjlig”, rapporterar AFP.

Ser rött

Samma uttalande fick det ledande utskottet i representanthuset, som demokrater kommer att kontrollera från och med januari 2019, att se rött.

– Om presidenten strävar efter att störa opartisk rättvisa, måste kongressen stoppa honom, sa Adam Schiff, amerikansk demokratisk politiker och ledamot av USA:s representanthus, skriver AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.