Tusentals journaler läckta från finskt terapiföretag

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals patientjournaler från finska vårdbolaget Vastaamo har läckt i vad som beskrivs som en omfattande och sällsynt hackerattack.

Patienter vars journaler läckt har utpressats att betala pengar för att stoppa spridningen av de privata uppgifterna på nätet.

Det finska psykoterapibolaget Vastaamo driver 25 privata terapicenter i Finland. Nu är bolaget i centrum för en förödande hackerattack som enligt finska Yle kan omfatta tiotusentals privata patientjournaler.

Journalerna som läckt innehåller intima uppgifter om patienternas privatliv men även deras adresser och fullständiga namn.

– Det är en chock för hela nationen, säger SVT:s korrespondent Hasse Svens som är på plats i Finland.

Patienter utpressas

Hundratals av journalerna ska ha lagts ut på hemsidor på det så kallade darknet, och hackaren själv uppger att läckan omfattar hela 40 000 journaler. Nu vittnar patienter, bland annat den socialdemokratiska riksdagsledamoten Eeva-Johanna Eloranta, om hur de pressats på pengar av en okänd person som hotar att sprida deras uppgifter till allmänheten.

– De krävde att jag skulle betala 500 euro i bitcoins, annars skulle de lägga ut informationen om mig igen, säger Eloranta till Sveriges Radio.

Tusentals patienter har nu polisanmält bolaget efter läckan och riksdagen ska hålla ett krismöte för att hantera situationen.

– Man kommer att diskutera hur man ska kunna hjälpa de många offren, säger Hasse Svens till Morgonstudion.

Vd kände till intrånget

”Dataintrånget på Vastaamo är chockerande och berör oss alla på djupet”, skrev inrikesministern Maria Ohisalo på sin hemsida i måndags och tillade:

”Vi får inte låta det som hände stoppa oss från att söka hjälp. Särskilt inte under corona-pandemin, eftersom människor redan kämpar.”

Läckan utreds nu av finsk polis, som rubricerar händelsen som grovt dataintrång och utpressning, skriver svenska Yle.

Kort efter nyheten om dataläckan avslöjades att Vastaamos vd Ville Tapio haft kunskap om ett intrång i företagets journalsystem under 2019. På måndagen sparkades Tapio från sin post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.