USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) ska nu träffa Mexikos tillträdande motsvarighet, Marcelo Ebrard, för att bland annat diskutera migrantströmmen som närmar sig den amerikanska gränsen Foto: TT

Tusentals migranter närmar sig gränsen till USA – nu möts ministrarna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att träffa Mexikos tillträdande utrikesminister Marcelo Ebrard i Houston under torsdagen. Mötet väntas bland annat avhandla de tusentals människor som rör sig genom Mexiko mot den amerikanska gränsen.

De senaste dagarna har uppemot 1 000 människor anlänt till gränsstaden Tijuana, och minst lika många till väntas komma dit de närmaste dagarna.

I oktober träffade Pompeo Mexikos sittande utrikesminister Luis Videgaray och samtalade om människorna i den så kallade migrantkaravanen som rör sig mot USA.

USA:s president Donald Trump har kallat migranternas försök att söka asyl i USA en ”invasion” och har satt in militär vid gränsen.

Erbrad kommer att tillträda som utrikesminister när den tillträdande presidenten Andrés Manuel López Obrador svärs in den 1 december. Den tillträdande presidenten har uppgett att han hoppas reparera den försämrade relationen mellan länderna som har uppstått sedan Trump kritiserat Mexiko för att inte lyckas stoppa migrationen, och efter den amerikanska presidentens krav på att Mexiko ska betala för en mur vid gränsen.

På USA:s sida gränsen har landets försvarsminister Jim Mattis varit på plats för att besöka de tusentals soldater som president Donald Trump har stationerat där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.