Tusentals nederländska barnfamiljer ruinerades av övernitiska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Just nu väljer Nederländerna vilka som ska få bilda nästa regering. Den förra regeringen avgick i januari i år efter en skandal som skakat landet. Det handlar om tusentals barnfamiljer som blivit ruinerade när barnbidrag återkallats på grund av banala småmissar. Vi har träffat en drabbad tvåbarnsmor.

-Det började med ett brev från skattemyndigheten, där det stod att jag skulle betala tillbaka 43.000 euro, berättar Derya Selvi.

Hon tog för givet att det var något misstag, ringde upp myndigheten, skickade in alla papper de bad om, men förgäves: Hon var stämplad som bedragare och skulle betala tillbaka nästan en halv miljon kronor. Pengar hon aldrig sett, det handlade om åratals bidrag till förskoleavgifter, som gått direkt till förskolan.

Stämplades som bedragare

Och det var bara början på Deryas problem. Eftersom hon inte kunde ha barnen kvar på förskolan, kunde hon inte fortsätta jobba. När hon inte längre kunde betala amorteringarna på huset, tvingade banken henne att sälja det, med en skuld på över en miljon kronor. Från socialförsäkringen fick hon ingen hjälp, eftersom hon stämplats som bedragare.

-Först trodde jag att jag var ensam, men nu vet jag att vi är 26.000 familjer som drabbats.

”På basis av etnicitet”

2013 hittade en bulgarisk liga ett kryphål i systemet och lyckades lura till sig uppemot 40 miljoner kronor i bidrag från Nederländerna. För att komma till rätta med fusket stramades reglerna åt – så mycket att många familjer som inte fuskat tvingades betala tillbaka stora summor.

En parlamentarisk utredning har visat att det i många fall bara handlade om banala småmissar, som att ha satt en signatur på fel ställe. Många av familjerna har invandrarbakgrund. Just nu pågår rättsliga processer för att klarlägga vad som gått snett.

Juristen Khadija Bozia representerar 60 familjer. Hon menar sig ha bevis för att det handlar om systematisk diskriminering.

-Det är ett system som har lett till att en viss grupp personer valts ut på basis av nationalitet eller etnicitet och sedan utretts särskilt och snabbt stämplats som fuskare, säger hon.

År av skam

Att oskyldiga familjer ruinerats på vad som misstänks vara etniska grunder blev för mycket för premiärministern Mark Rutte som avgick i januari i år.

Derya Selvi kommer förmodligen få sina skulder sanerade. Men åren av skuld, skam och självtvivel har satt sina spår. Hon berättar om hur barnen drabbats och hur vänner vänt henne ryggen och jag inser att det är väldigt känsligt, men jag måste ändå ställa frågan: Har hon verkligen inte gjort någonting fel?

-Nej, vi är många som drabbats som inte gjort något fel. Det finns ingen anledning. Bara rasism. Och det är det som gör så ont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.