Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Tusentals poliser ska stävja Hongkong-demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad
Kravallutrustad polis har under onsdagen omringat Hongkongs parlamentsbyggnad.
Åtgärderna ses som ett sätt att stävja väntade demonstrationer mot de aviserade hårdare säkerhetslagarna.

Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagsförmiddagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times är så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom är ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, inga allvarligare händelser hade då rapporterats i staden.

Ska förbjuda separatism

Åtgärderna ses som ett sätt att stävja väntade demonstrationer under en debatt i parlamentet om de föreslagna nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong, och som befaras strama åt yttrandefriheten.

Lagarna är ett svar på fjolårets prodemokratiska protester, som enligt utrikesdepartementet i Peking till viss del utgjorde terrorhandlingar.

Säkerhetslagarna skulle bland annat förbjuda separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. De exakta ordalydelserna i lagarna är inte offentliggjorda, men Hongkongs ledare Carrie Lam säger att de inte kommer att inkräkta på Hongkongbornas friheter. Hon uppges dock inte ha sett hela lagförslaget.

Onsdagens debatt är den andra av tre i Hongkongs parlament. En tredje väntas nästa vecka, och då skulle kammaren även kunna godkänna lagförslagen.

Trump hotar med ”någonting”

Kammaren ska under dagen även ta upp en lag som skulle förbjuda buande under Kinas nationalsång ”De frivilligas marsch”, ett brott som skulle kunna ge upp till tre års fängelse, enligt South China Morning Post.

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA observerar vad som händer i Hongkong, men ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, bara att ”någonting” kommer att ske.

– Och jag tror att ni kommer att tycka att det är intressanta saker. Det är något ni kommer att höra talas om innan veckan är slut, sade han på en presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer