Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ingen anledning till varför mitt land måste kriga med Ukraina.” – Tusentals ryska män har flytt undan militärtjänst. En av dem är Kirill Tsimkargenskij. Foto: SVT

Tusentals ryska krigsvägrare flyr till EU – skepsis i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 4 000 ryska desertörer och krigsvägrare uppskattas hittills ha flytt till EU. Kirill Tsimkargenskij är en av många som inte velat strida i kriget mot Ukraina.

– Varför ska folk dö för en diktator? säger han.

Kirill Tsimkargenskij hade redan lämnat Ryssland för Tyskland när han fick brev om att inställa sig för militärtjänstgöring.

– Jag anade att jag skulle få det här brevet, säger han.

Tyskland har öppnat för att pröva asyl även för personer som flytt innan de skickats ut i kriget, men i andra EU-länder är tongångarna annorlunda. I exempelvis de baltiska staterna och Polen finns ett starkt motstånd mot att ta emot ryssar.

– Jag upplever kritiken som ett misstänkliggörande av desertörer och vapenvägrare, säger Rudi Friedrich från föreningen Connection.

Se inslaget om ryska krigsvägrare och desertörer i videospelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.