Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Johan Huovinen menar att det är för tidigt att säga om Ukraina kan omringa Bachmut och lura in Wagner i en fälla. Foto: Reuters

Johan Huovinen om Bachmut: Spelar ingen roll för en ukrainsk offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Wagnergruppen hävdar att man har tagit full kontroll över Bachmut. Överstelöjtnant Johan Huovinen tror att uppgifterna kan stämma – men spelar ner den militära betydelsen.

– Men det finns ett visst signalvärde för den ukrainska sidan att man förlorat en stad som man krigat om sedan i oktober, säger han.

På lördagen uppgav Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin i en video på Telegram att den ukrainska staden Bachmut är helt under rysk kontroll.

Ukraina hävdar å sin sida att striderna fortfarande pågår i staden. Men överstelöjtnant Johan Huovinen tillskriver Prigozjins utspel viss trovärdighet eftersom Wagner har pressat de ukrainska styrkorna hårt i Bachmut. 

– Det är väl så att Ukraina enbart kontrollerat några industribyggnader i sydvästra delen av staden på sistone, säger han.

”Visst signalvärde”

Om Bachmut hamnat i ryska händer har det däremot ingen större militär betydelse, enligt Huovinen.

– Bachmut spelar som geografisk plats sannolikt inte någon roll för en kommande ukrainsk offensiv, säger han och fortsätter:

– Men det finns ett visst signalvärde för den ukrainska sidan att man förlorat en stad som man krigat om sedan oktober.

De senaste veckorna har det kommit flera rapporter om att Ukraina har avancerat söder och norr om Bachmut, samtidigt som de ryska Wagnerstyrkorna har vunnit terräng i stadskärnan.

– Det är lite grann så att Ukraina har lyckats klippa av kniptängerna som Ryssland har försökt att göra runt Bachmut, säger Huovinen.

– Samtidigt har Wagner tryckt på i mitten, så man har nästan jämnat ut fronten på något sätt i stället för att få den där bukten som tidigare har varit.

Bachmut omringas – av Ukraina?

I nuläget är det svårt att säga vad den här utvecklingen kan leda till. Enligt Huovinen skulle ett scenario vara att Ukraina fortsätter att avancera runt Bachmut för att på så sätt omringa staden.

– Då får vi en annan upplösning på det här. Men det tar säkert någon vecka innan vi ser om så är fallet, säger han.

Hör Johan Huovinen om utvecklingen i Bachmut i videospelaren ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet