Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr ryska soldater österut från frontlinjen vid Bachmut.

Ukraina fortsätter ta mark utanför Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas arméchef beskriver i dag den senaste tidens utveckling vid Bachmut som ”den första framgången för offensiven”.  Det förekommer uppgifter om att Ukraina lyckats trycka tillbaka ryssarna flera kilometer, vilket tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving tycker är anmärkningsvärt.

– Det är första gången på lång tid som vi kan se någon form av framgång i det här området, säger han.

Sedan förra veckan har det kommit flera rapporter om att Ukraina avancerat runt den omstridda staden Bachmut.

Under söndagen uppgav Ukrainas vice försvarsminister att man erövrat ytterligare positioner i utkanten av Bachmut och i dag beskrev chefen för Ukrainas markstyrkor, Oleksandr Syrskyi, den senaste tidens framryckning som den första framgången för offensiven i försvarsoperationen av Bachmut.

”Under de senaste dagarna har vi visat att vi kan gå framåt och förgöra fienden, även under extremt svåra förhållanden”, skriver Oleksandr Syrskyj i ett uttalande.

Anmärkningsvärda motattacker

Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, beskriver motattackerna som anmärkningsvärda, inte minst för att Ukraina ska ha tryckt tillbaka ryssarna flera kilometer, medan de ryska soldaterna kämpat meter för meter under de nio senaste månaderna.

– Det är första gången på lång tid som vi kan se någon form av framgång i det här området, säger han.

I ett uttalande i slutet av förra veckan medgav Rysslands försvarsdepartement att ryska trupper lämnat positioner norr om Bachmut, men menade att de gjort det av strategiska skäl.

– Det sättet man uttryckte sig på kan liknas vid när de ryska styrkorna lämnade Cherson. Då var det heller inte någon motgång, utan det kallades ett planerat tillbakadragande, säger Jörgen Elfving.

Svår situation inne i staden

Samtidigt medger ukrainsk militär att situationen inne i staden är mycket svår. I ett inlägg på sociala medier beskriver en brigad det som ett helvete eftersom ”motståndaren tar till alla medel”.

I fredags tonade Ukrainas vice försvarsminister ned ryktena om att framryckningen i Bachmutområdet skulle vara en del av den omtalade våroffensiven och påpekade att striderna i och omkring staden har pågått i flera månader.

Det här vill Ukraina uppnå med motattackerna – hör Jörgen Elfvings teori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.