Tusentals samlade vid minnesstunden. Många av deltagarna på mötet bar på bilder av sina döda vänner. Här på bild Amanda Alvear som dödades vid terrordådet. Foto: TT/SVT

Tusentals samlades för minnesstund i Orlando

Uppdaterad
Publicerad

Det var kvällen då kärlek, förståelse och enighet rådde i Orlando. Kvällen när tusentals människor samlades för en minnesstund i centrum av staden för att hedra de döda. De kom med blommor och ljus och banderoller. Och de ensamma buketterna som fanns utanför Dr Phillips Center for Performing Arts på måndagsmorgonen blev snart ett enda stort blomsterhav.

Homa Razzaq kom med ett fång vita nejlikor. Det var extra viktigt för henne att delta i minneshögtiden.

– Jag har varit muslim hela mitt liv, och nu vill jag visa att varken jag eller någon annan i vår församling tolererar våld och terrorism. HBTQ-rörelsen är precis som vi en minoritet, som vi stöder.

Terrordådet i Orlando

Just denna kväll möttes hon enbart av värme. Och hon hoppades att det skulle bestå, att hon och den muslimska församlingen inte ska behöva drabbas av det som hände på nattklubben Pulse i lördags natt.

– Jag tror att folk allmänt har insett, att det den här gången handlade om homofobi och skjutvapen. Inte om religion.

Imam krävde skärpta vapenlagar

Det samma poängterades från talarstolen av en imam, som fick kvällens största och kraftigaste applåd. Det var när han krävde skärpta vapenlagar.

Även polisen hyllades och allt handlade om att kärlek är starkare än hat.

Många av deltagarna på mötet bar på bilder av sina döda vänner. Victor Baez stod omgiven av sina kamrater och viftade gråtande med fotot av Amanda Alvear. Hon och hennes bästa vän Mercedes sköts båda till döds i nattklubben.

– De var de finaste vänner man kan ha. De var så generösa, så fulla av kärlek. De var som en del av min familj.

Kamraterna runt Victor tröstade honom, och någon försökte påminna honom om hur humoristiska flickorna var, hur roligt de hade tillsammans. Det lättade lite på stämningen.

Minneshögtiden slutade med en uppläsning av namnen på alla 49 offer och klockorna i kyrkan intill slog 49 slag. Alla stod tysta med tända ljus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet