Kommunen misstänker att det förorenade dricksvattnet kommer från en vattenbassäng i Kleppe vattenverk. Flera tarmbakterier har hittats i vattnet. Foto: ODDGEIR ØYSTESE / NRK

Tusentals sjuka av orent vatten i Norge – smittan utom kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals invånare i Askøy kommun vid Norges västkust har insjuknat efter att de druckit hälsovådligt dricksvatten. Experter från det norska folkhälsoinstitutet är nu på plats för att hjälpa kommunen – som ännu inte har kontroll över utbrottet. 

Den senaste månaden har boende i Askøy klagat på grumligt och missfärgat vatten och på bara några dagar har 2 000 personer insjuknat i feber, kräkningar och diarré. Över 40 personer har fått läggas in på sjukhus, varav tolv är barn. I onsdags avled också en ettåring på Hauklands universitetssjukhus, men det är ännu inte bekräftat att dödsfallet har samband med det förorenade vattnet. 

Kommunen misstänker att en bassäng i vattenverket kan ha förorenats och i fredags bekräftades att tre typer av tarmbakterier hittats i vattenbassängen, däribland E.coli. Avföringsprover från personer som vårdats på sjukhus har också visat spår av tarmbakterien campylobacter, som i regel orsakar magsjuka.

”Undvik att bada i badkar”

Under söndagen hölls en presskonferens i kommunen med anledning av utbrottet. Budskapet från kommunen var att man inte har kontroll över smittkällan. Därför tar man nu hjälp av experter från det norska folkhälsoinstitutet. 

– Det finns många miljoner sorters bakterier där ute i världen, och inte alla gör oss sjuka. För tillfället är det inte fastslagit vilken eller vilka bakterier som är aktuella i det här fallet, säger Susanne Hyllestad vid folkhälsoinstitutet, till NRK.

Susanne Hyllestad vid folkhälsoinstitutet samtalar med sina kollegor. Foto: JON BOLSTAD / NRK

Alla boende i Askøy som är anslutna till Kleppe vattenverk uppmanas att koka dricksvattnet. 

– Dusch är okej om man inte har öppna sår, men folk bör undvika att bada i badkar, säger Thomas Hetland, infektionssjuksköterska, till NRK.

Vattnet i bassängen som misstänks vara smittkällan ska inte ha testats på flera år.

Europas största utbrott i Sverige

Sverige har drabbats av liknande utbrott. I november 2010 inträffade det hittills största vattenburna utbrottet i Sverige och Europa då cirka 27 000 personer blev infekterade av parasiten Cryptosporidium i Östersund. Invånarna fick koka sitt dricksvatten i tre månader, men man kunde inte fastställa hur vattnet förorenades.

Ett halvår senare, i april 2011, inträffade ett dricksvattenburet utbrott i Skellefteå med samma parasit. Cirka 20 000 personer smittades och invånarna fick koka dricksvattnet i sex månader. Utbrottet hade troligtvis koppling till det i Östersund, men inte heller här kunde någon orsak till utbrottet fastställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.