Tusentals skidturister insnöade i Zermatt

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 13.000 semesterfirare är fast i den exklusiva skidorten Zermatt i schweiziska alperna. Vägen till skidorten har stängts efter kraftigt snöfall och enligt myndigheterna råder exceptionell lavinrisk.

Det välkända vintersportområdet ligger vid foten av Matterhorn. Områdets talesperson Janine Imesch säger till nyhetsbyrån AFP att man vidtagit säkerhetsåtgärder och inga av de 13.000 strandsatta turisterna befinner sig i fara. Imesch säger att elektriciteten har kommit tillbaka efter ett tidigare strömavbrott men skidortens hemsida varnar” för strömavbrott i hela Zermatt.

– Ingen kan varken vandra eller åka skidor, men det är stilla och ganska romantiskt, säger Janine Imesch till AFP.

Boende uppmanas stänga luckor

Vägen fram till Zermatt har varit stängd sedan i måndags och de senaste dagarna har det fallit mer än en meter snö. Inspektionsflygningar görs för att bedöma hur länge vägen ska hållas stängd.

I måndags uppgraderade myndigheterna lavinrisken runt Zermatt och andra skidanläggningar i området till den högsta på en femgradig skala.

Boende i Zermatt har uppmanats att stänga fönsterluckor men ännu har ingen evakuering beordrats.

– Vi utvärderar situationen varje halvtimme och om den skulle förvärras kommer vi vidta nödvändiga åtgärder, säger Romy Biner-Hauser förvaltningschef i Zermatt till den lokala tidningen Le Nouvelliste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer