Donald Tusk. Foto: TT

Tusk om Trump: Med sådana vänner behövs inga fiender

Publicerad

Under onsdagskvällen träffades EU:s 28 ledare i Bulgariens huvudstad Sofia, bland annat för att diskutera USA:s handelshot och uppsägningen av kärnavtalet med Iran. EU:s ledare vill ha en enad front för att hålla Iranavtalet vid liv, uppger en källa för TT.

 Inför mötet var tonen hård från EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk.

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, sade Tusk och kallade den amerikanska administrationens ”nyckfulla beslutsamhet” för en ny utmaning för EU vid sidan om Kina och Ryssland.

Fokus på Macron, May och Merkel

Kvällens middag hade visst fokus på ledarna för tre av världens mäktigaste länder; Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Av EU:s 28 medlemsländer är det dessa tre som är en del av kärnenergiavtalet.

Ledarna för Frankrike, Tyskland och Storbritannien uppges vara överens om att hålla enad front i frågan om Iranavtalet. Foto: TT

En EU-källa uppger efter mötet att diskussionerna om Iran har varit strategiska och samstämmiga. EU kommer att fortsätta kämpa för att man ska kunna enas internationellt i stora frågor trots den senaste tidens besked från USA vad gäller klimatförändringar, tullar och Iran, uppger källan för TT.

EU ska också ta initiativ för att skydda europeiska företag som kan påverkas negativt av amerikanska beslut. Samtidigt ska EU ta upp oro för Irans roll i regionen och kring landets robotprogram.

Efterfrågar enad front

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, säger Donald Tusk i ett kort uttalande i Sofia inför mötet.

Inför mötet var det även annonserat att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skulle ”dela med sig av sina tankar” om hur man ska kunna skydda de europeiska företag som gör affärer med Iran – företag som nu hotas av amerikanska repressalier.

EU söker ”praktiska lösningar”

EU:s utrikeschef Federica Mogherini träffade på tisdagen Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif. Mogherini meddelade att EU-kommissionen letar efter praktiska lösningar runt problemet.

Hon sade även att alla parter beklagar att USA drar sig ur avtalet. Men EU och Iran har enats om att inom några veckor komma fram till förslag om hur det ekonomiska samarbetet i praktiken ska utvecklas.

– Vi vet att det är en svår uppgift, men vi är beslutsamma att göra det, sade Mogherini.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet