Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se propagandavideon från Ukraina som tog över tv-kanalerna på Krim i helgen. Foto: Ukrainas Försvarsdepartement

TV-kanal på ockuperade Krim hackades – tittarna fick se ukrainsk propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Tv-tittare på Krim fick i helgen sina vanliga program avbrutna för att istället visas ett kampanjklipp från det ukrainska försvarsdepartementet. Det efter att flera kanaler på den ockuperade halvön blivit hackade.

Flera tv-kanaler visade ett kort klipp där ukrainska soldater uppmanar till tystnad inför den stundande motoffensiven.

Hackerattacken ägde rum i söndags vilket bland annat bekräftats av Oleg Kruchkov, rådgivare till guvernören på Krim som annekterades av Ryssland 2014.

När börjar ukrianska motoffensiven?

I lördags meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att landet nu är redo att dra igång motoffensiven, men att man inte kommer att meddela när och var den kommer att inledas. Och Ukraina har sedan dess fortsatt att dementera att motoffensiven skulle ha dragit igång.

Enligt Ryssland är dock motoffensiven dock redan igång. Natten mot måndagen hävdade ryska försvarsdepartementet i ett meddelande på Telegram att Ukraina hade dragit igång offensiven under söndagen.

Ryssland uppger att motoffensiven startade på fem olika platser vid Donetsk och man skriver vidare att ”fienden har inte lyckats att uppnå sina mål”.

Enligt det ryska försvaret ska 250 ukrainska soldater ha dödats och 16 stridsvagnar ska ha slagits ut i attacken. Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.