Ur den israeliska tv-serien ”Shitsel” Foto: Israelisk tv

Tv-serie om ultraortodoxa succé i Israel

Uppdaterad
Publicerad

En våg av filmer, tv-serier och dokumentärer kring den så slutna ultraortodoxa världen sveper över Israel. Det handlar om en nyfikenhet mellan det sekulära och det ortodoxa Israel.

Israelerna är något av specialister på att utveckla tv-serier som sedan blir till sucéer i exempelvis USA, och serierna ”Homeland” och ”In treatment” är två exempel på detta. Nu har turen kommit till såpor om de ultraortodoxas inre liv.

– Vi skildrar för första gången de ortodoxa som vanliga människor, berättar manusförfattaren till tv-serien ”Shtisel”, Jonatan Indursky.

– Karaktärerna i serien liknar oss andra, med samma känslor och problem. De är ultraortodoxa, men först och främst är de människor.

Ultraortodox våg

Tv-serien ”Shtisel”, som utspelar sig i det ultraortodoxa Mea Shearim i Jerusalem, har blivit en riktig tittarsucce både bland de sekulära och de ortodoxa israelerna.

Det är en tv-serie som handlar om kärlek, förhoppningar och besvikelse och om riktiga människor bortom religion och fördomar.

Serien är en del av den våg av filmer, dokumentärer och såpor om den ultraortodoxa världen som just nu sveper över Israel, sida vid sida med den djupnande splittringen mellan religiösa och sekulära i landet.

Den stora samhällsdebatten har framförallt gällt de ortodoxas ekonomiska privilegier och att de fram till mars månad i år har sluppit militärtjänst till förmån för religiösa studier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.