Peter Scolari dog vid 66 års ålder, i Manhattan. Foto: Tammie Arroyo

Tv-skådespelaren Peter Scolari är död

Publicerad

Han har spelat mot Tom Hanks och Lena Dunham. Nu har skådespelaren Peter Scolari avlidit, 66 år gammal.

Peter Scolari har varit aktiv skådespelare sedan slutet av 1970-talet, och omnämns i dryga 100 roller på databassajten IMDB.

För många är han kanske känd i rollen som Tad Horvarth, Lena Dunhams rollfigurs pappa i ”Girls”, som han Emmybelönades för 2016. För andra är han kanske främst känd som Tom Hanks vapendragare i tv-serien ”Bosom buddies” från 1980-talet, där de båda skådespelarnas rollfigurer klädde ut sig till kvinnor för kunna bo i den enda lägenheten de hade råd med.

– När folk säger: ”Jag känner igen dig, vad har jag sett dig i”, svarar jag: ”Ja, det beror på hur gammal du är”, sade Scolari i en intervju med Kansas City Star 2019, enligt The New York Times.

Förutom roller i tv-serier som ”Gotham”, ”Touched by an angel”, ”Newhart” och tv-versionen av ”Älskling jag krympte barnen”, gjorde han en del filmjobb och stod på Broadways scener.

”Den blygaste extrovert, den mest dramatiska komikern, den mest ödmjuka ikonen. Du hade levt tillräckligt länge för att veta att ett tv-program bara var ett tv-program, men också för att uppskatta vad det innebar att tillåtas att leva på att låtsasleva – och du glömde aldrig att det här jobbet är ett privilegium”, skriver Lena Dunham på Instagram.

Peter Scolari avled på Manhattan i New York i sviterna av cancer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer