Rishi Sunak och Liz Truss har gått vidare till en slutgiltig valomgång. Foto: Jonathan Hordle /EPA/TT Justin Tallis/AFP/TT

Två återstår i striden om Toryledarskap

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen röstade de konservativa parlamentsledamöterna om vilka de två kandidaterna att efterträda Boris Johnson ska bli. Vid 17-tiden svensk tid meddelade parlamentet att det är Rishi Sunak och Liz Truss som gått vidare till en slutgiltig valomgång.

Rishi Sunak fick flest röster precis som i de tidigare omröstningarna. Han är före detta finansminister i Boris Johnsons regering och var en av de första att meddela sin avgång i protest mot premiärministerns ledarskap. Tidigare har han hamnat i blåsväder eftersom hans fru har använt kryphål för att undvika skatt.

Penny Mordaunt utslagen

Liz Truss har tidigare beskrivits som ”en riktig Tory” av James Savage, chefredaktör för The Local, då hon förespråkar bland annat lägre skatter och mindre reglering. Om Truss vinner den slutgiltiga omgången blir hon den tredje kvinnan på premiärministerposten, efter Margaret Thatcher och Theresa May.

Den tredje kandidaten som återstod fram till på onsdagen var Penny Mordaunt. Hon är biträdande handelsminister, har beskrivits som ”vag” i brittiska medier och har bland annat föreslagit ett projekt för att komponera en ny brittisk signaturmelodi, enligt The Guardian. Nu är hon alltså utröstad.

Rishi Sunak fick 137 röster, Liz Truss 113 och Penny Mordaunt 105, skriver BBC.

Tories medlemmar röstar i sista omgång

Nu väntar en slutgiltig omröstning, genomförd av Tories 160 000 medlemmar, om vem som ska ta över som partiledare för Tories – och därmed blir premiärminister i Storbritannien.

Om det blir Sunak eller Truss som tar över efter Boris Johnson kommer att meddelas den 5 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.