Enligt representanthusets utredningsutskott har USA:s justitieminister William Barr och handelsminister Wilbur Ross gjort sig skyldiga till kongresstrots. Foto: Steve Helber/TT, Mark Schiefelbein/TT

Två av Trumps ministrar anklagas för trots

Publicerad

Med röstsiffrorna 24 mot 15 har representanthusets utredningsutskott beslutat att USA:s justitieminister William Barr och handelsminister Wilbur Ross är skyldiga till kongresstrots.

Anklagelserna berör planerna inför nästa års folkräkning i USA, där Trump-regeringen vill lägga in en fråga om medborgarskap. Det antas skrämma bort grupper som brukar rösta på Demokraterna, vilket kan göra att deras områden får mindre tyngd än vad de borde ha i framtida val.

– Handlar detta om medborgarskap? Nej. Det handlar om att sänka antalet färgade som räknas i folkräkningen, sade ledamoten Rashida Tlaib under den sju timmar långa utskottsdebatten.

Kritik mot ovanlig åtgärd

President Donald Trump utnyttjade inför omröstningen så kallat exekutivt privilegium för att hemlighålla dokument kring folkräkningsplaneringen, en ovanlig åtgärd som väcker kritik.

Men han framhärdar i planerna.

– Det är totalt löjligt att vi skulle ha en folkräkning utan att fråga (om medborgarskap), säger han.

Hävdar att de samarbetat

Frågan har varit med tidigare, men inte i en fullskalig folkräkning sedan 1950.

Ross och Barr hävdar att de visst har samarbetat med utskottet. Frågan om deras trots går nu vidare till hela representanthuset. Om även det kommer fram till att de ägnar sig åt kongresstrots kan en domstol få avgöra vad som ska hända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer