Foto: TT

Två dagar att åtala Mugabe

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet går vidare med riksrättsprocessen mot president Robert Mugabe – en process som kommer att inledas redan i morgon tisdag. Det meddelar en talesperson för Zanu-PF.

Samtidigt ska militären har nått en överenskommelse med Mugabe.

Partiets parlamentsgrupp träffades på måndagseftermiddagen för att rådgöra om hur en riksrättsprocess skulle se ut. Oppositionspartiet, MDC, kommer att träffas under tisdagen för att besluta om man ska rösta för ett riksrättsåtal.

– Alla här i Harare håller andan, säger SVT Nyheters Johan Ripås på plats i Harare.

Protesterna mot Mugabe

– Man väntar på att Robert Mugabe ska säga något. Han spelar just nu ut det sista kortet han har och det är den juridiska processen, fortsätter Johan Ripås.

Förväntades avgå

När det aviserades att Mugabe skulle hålla ett direktsänt tv-tal sent i går kväll trodde många att han skulle avgå. Men 93-åringen överraskade och meddelade att han kommer att leda Zanu-PF under kongressen i november, ett parti som redan sparkat honom som ledare.

– Talet har inget med verkligheten att göra. Vi kommer att inleda en riksrättsprocess och kommer att uppmana människor att protestera på gatorna, säger inflytelserike krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa.

Mugabes chefssekreterare har låtit hälsa att presidenten kallar till ett kabinettsmöte i morgon tisdag.

”Överens om plan”

Samtidigt säger Zimbabwes armébefälhavare Constantino Chiwenga att militärledningen nu är överens med Mugabe om ”en plan”. Vad planen går ut på är inte känt, uppger Reuters enligt TT.

Han säger också att den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa snart väntas tillbaka till Zimbabwe och att ”uppmuntrande” kontakter har tagits mellan Mugabe och Mnangagwa.

I husarrest

Robert Mugabe och hans fru Grace sitter just nu i husarrest, delar av hans entourage har flytt utomlands. En av dem är utbildningsminister, Jonathan Moyo, som nämns som en nyckelperson bakom Robert och Grace Mugabe. Han skriver på sitt twitterkonto att han ”mår relativt bra” i sin exil och att flera ministrar samt omkring 50 Mugabetrogna politiker lämnat landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet