Säkerhetsstyrkor och en demonstrant från oppositionen under protesterna den 13 juli. Foto: TT

Två döda i Nicaragua – Ortega manar till fred

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dödades i Nicaragua på fredagen när regeringsstyrkor öppnade eld i oppositionens högborg Masaya söder om huvudstaden Managua. Fredagens dödsfall sammanföll med att president Ortega och hans anhängare firade minnet av händelser i samband med att Ortega kom till makten för snart 40 år sedan.

Det var under en 24-timmars strejk i staden Masaya som regeringsstyrkor öppnade eld. En polis och en person från en lokal människorättsorganisation dog.

Strejken utfördes i samband med att president Daniel Ortega och hans anhängare tågade mellan huvudstaden Managua och oppositionens högsäte i Masaya.

Tre månaders våldsamhet

Strejken kommer efter tre blodiga månader i Nicaragua. Omkring 270 personer har dödats när regeringskritiska demonstrationer har mött våldsamt motstånd.

Till en början riktade sig protesterna mot en nu skrotad förändring av landets pensionssystem, men demonstranterna kräver nu att presidenten Daniel Ortega avgår, eftersom de anklagar honom och hans fru Rosario Murillo – landets vicepresident – för att försöka göra om landet till en diktatur.

”Reträtten”

Fredagens dödsskjutning startade när Ortega började röra sig från huvudstaden och in mot Masaya där strejken hölls. Väl framme i Masaya anklagade han oppositionen för att sprida ”hat och gift” och uppmanade till fred.

Anledningen till tågandet var att fira händelser under 1979 som kallas för ”reträtten”, då tusentals gerillasoldater drog sig tillbaka till Masaya för att omgruppera sig och sedan störta diktatorn Anastasio Somoza Debayle.

Ortega själv är före detta gerillaledare, och deltog själv under ”reträtten”.

Generalstrejk

Tidigare under dagen hade oppositionen utlyst den 24-timmar långa generalstrejken. Enligt oppositionen följdes 90 procent av landet strejken, medan statliga medier rapporterat om att affärsverksamhet pågått precis som vanligt i flera distrikt.

– Jag jobbar för att jag måste, men strejken är ett vapen för att sätta press på regeringen eftersom det inte finns något slut i sikte på den här situationen, säger skoputsaren Adolfo Diaz, helt ensam i Huembes-marknaden i östra Managua, vanligtvis en bullrig plats med cirka 4 500 företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.