Foto: TT

Tre döda i spanska skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött i de skogsbränder som hundratals brandmän försöker begränsa i olika delar av den spanska regionen Galicien.

Bränderna har fått extra styrka av orkanen Ophelias vindar på upp till 25 meter per sekund och situationen beskrivs som ”kritisk”.

Två människor har hittats döda i sitt fordon på en väg i staden Nigran i provinsen Pontevedra. De tros ha försökt fly undan lågorna. Och en äldre man har hittats i ett uthus på sin gård som slukats av lågorna.

Regionens president Alberto Núñez Feijoo säger att situationen är kritisk. Tusentals brandmän, soldater och medborgare slåss mot bränderna, som också förvärras av den torra hösten och ovanligt varmt väder.

-  Vi har inte haft en sådan här situation de senaste tio åren, säger han.

Samtidigt ska fem bränder hota Galliciens största stad Vigo, i nordvästra Spanien. Boende som befinner sig i riskzonen för elden har uppmanats att lämna sina hem för att tillfälligt inkvarteras i tillfälliga boenden, skriver El País. Flera mindre orter har även drabbats, med evakuerade hushåll som följd. Motorvägen A-52 in till Vigo har tvingats stängas av på grund av bränderna, vilket orsakat trafikstockning när boende försöker lämna staden.

Under helgen har provinsen registrerat uppåt 200 skogsbränder.

Enligt regionens president Alberto Núñez Feijoo ligger mordbrännare bakom flera av bränderna.

– Det är absolut avsiktliga bränder, orsakade av människor som vet vad de gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.