Norman Atlantic Foto: TT

Två döda vid bärgning av färjan

Publicerad

Två albanska sjömän har dött i samband med arbetet i Adriatiska havet att försöka bogsera den eldhärjade färjan Norman Atlantic i hamn.

Den kabel som höll samman bogserbåten med fartyget brast och fastnade i en propeller, och det var i samband med detta som de två skadades så allvarligt att de avled, enligt albanska myndigheter.

Under tiden fortsätter sökandet i Adriatiska havet efter överlevande från färjebranden. Minst tio personer omkom medan 427 ombordvarande kunde räddas i en utdragen och dramatisk aktion där de flesta firades upp från båten i helikopter.

Oklart hur många som saknas

Det är oklart hur många som befann sig på Norman Atlantic när branden bröt ut och många tvingades hoppa från båten i det kalla vattnet.

Enligt en uppdaterad version av passagerarlistan saknas officiellt 38 personer, men det finns mycket som tyder på att uppgiften kan vara fel. Italiens transportminister Mauruzio Lupi säger att det är oklart om siffran innehåller passagerare som aldrig dök upp för att resa med färjan. Bland de 38 kan det även ingå passagerare som lämnade färjan vid ett stopp på en grekisk ö.

Lupi uteslöt heller inte att passagerarlistan är felaktig. Där fanns exempelvis två personer med samma namn, men senare visade det sig att det bara var en resenär som hette så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjebrand i Medelhavet

Mer i ämnet