Foto: TT

Oklart om hundratal färjepassagerare

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande saknas uppgifter om 98 personer efter den dramatiska branden på en färja i Adriatiska havet. Det säger en åklagare i Bari enligt nyhetsbyrån AP. Det är inte klart om de har räddats, är döda eller om de någonsin befann sig ombord.

Svårt väder har gjort att det inte gått att föra den eldhärjade färjan in till hamn. Därför har den heller inte kunnat genomsökas än. Det är inte helt klarlagt hur många personer som fanns ombord på fartyget när den lämnade Grekland i lördags.

Hittills har 13 personer bekräftats döda och runt 400 personer har räddats efter branden som bröt ut när färjan befann sig nära Korfu tidigt i söndags. Grekiska kustbevakningen uppger att nio grekiska medborgare saknas.

Inget larm

Passagerare från färjan som först i dag kom iland berättar om kaoset och skräcken ombord. Bland annat ifrågasätts om det fanns ett alarmsystem ombord:

– Vilket alarm? Om min kollega inte hade väckt oss hade vi brunnit inne. Det var han som skrek ’Det brinner, vakna’, berättar Konstantinos Bletsas.

Arabadzis Nikos vittnar att svårigheterna med att få information om vad som gällde och vad de skulle göra:

– Plötsligt släpptes livbåtarna ner och de var nästa tomma. Några hoppade efter och måste ha drunknat. De hittades aldrig. Det finns ingen besättning, ingen ordning, inget larm, ingen brandbekämpning. Det finns ingenting alls, berättar han för grekisk tv.

Viktigt att nå hamn

Giuseppe Volpe, åklagaren som leder brottsutredningen, säger att det är troligt att fler dödsoffer kommer att hittas, eftersom det förmodligen fanns gömda migranter ombord. Det finns också farhågor om att passagerare kan ha dött av giftig brandrök som trängt in i deras kabiner.

Volpe betonar i en intervju vikten av att fartyget kan föras in i hamn:

– Det är viktigt att kunna se om det finns fler offer ombord, att kunna undersöka vad som orsakade branden och se om säklerheten ombord var tillräckligt, sa han i en TV-intervju.

Färjans kapten förhörders under fem timmar på onsdagen men det är inte känt vad som framkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjebrand i Medelhavet

Mer i ämnet