Vapen, ammunition och material för att tillverka sprängmedel har beslagtagits vid tillslag mot högerextremister som planerade attacker mot muslimer i Polen. Arkivbild. Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

Två gripna planerade attacker mot muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Den polska säkerhetspolisen ABW har gripit två personer ur vit makt-miljön som planerade attacker mot muslimer i Polen. De greps i huvudstaden Warszawa och den nordliga staden Szczecin.

Enligt ABW är de båda del av en extremistisk grupp som tänkt genomföra attacker inspirerade av massmördaren Anders Behring Breiviks dåd i Norge 2011 och australiern Brenton Tarrants attacker i Nya Zeeland i mars i år.

Vid tillslagen mot de gripna, som kom efter en tids spaning och informationsinhämtning, har vapen, ammunition och material för att tillverka stora mängder sprängmedel beslagtagits.

Högerextrema grupper har vuxit i Polen, som är det största av de tidigare kommunistländerna i EU.

Under den senaste tiden har högerextremister utfört en lång rad attacker mot etniska och religiösa minoriteter i olika delar av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.