De misstänkta spionerna greps i Tallinn, Estlands huvudstad. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två misstänkta ryska spioner gripna i Estland

Publicerad

Estniska säkerhetspolisen har gripit två personer efter misstanke om spioneri från ryskt håll. En av de gripna jobbade på högkvarteret för de baltiska ländernas försvar.

De två gripna personerna misstänks ha läckt estnisk och utländsk sekretessbelagd information till den ryska underrättelsetjänsten (GRU), rapporterar Reuters.

I ett uttalande framgår att de misstänkte greps under måndagen, och har placerats i förvar.

En av de misstänkta är major i estniska armén, och arbetade på försvarskontoret i huvudstaden Tallinn.

– Vi talar om förräderi. Vi har anledning att misstänka att statliga hemligheter medvetet skickades vidare till GRU, säger åklagare Inna Ombler.

Svårbedömd skada

Estlands premiärminister Juri Ratas säger att man ännu inte vet hur skadlig informationen som spridits kan vara för landet.

– Gripandet av två estniska medborgare med misstankar om förräderi är en djupt oroande incident, säger Juri Ratas.

Estland blev självständigt från Sovjetunionen 1991, och har sedan dess sett flera fall där både ryska och estniska medborgare gripits för att ha spridit känslig information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.